Flyging i San Francisco

3 min lesetid

Årets tredje og fjerde flytur fant sted i San Francisco, California, fredag 1 april. Jeg var der i forbindelse med konferansen Web 2.0 Expo og hadde i god tid før avreise googlet meg fram til West Valley Flying Club og instruktøren Greg West.

San Francisco i strålende sol
Downtown San Francisco sett fra omtrent 1500 fot.

Heller ikke denne gangen var det noe problem å få booket seg en tur over there. I år som i fjor hadde jeg ikke tatt meg bryet med å ordne amerikansk sertifikat, da det uansett fordrer noen turer med instruktør for å lære seg lokale prosedyrer og slikt, og det er kanskje litt overkill om en ikke skal være der veldig lenge.

Det er fire seter i en Cirrus SR22, og da vi var totalt fem personer med instruktør ble det to turer med forskjellige baksetepassasjerer. Begge turene gikk fra San Carlos Airport (KSQL), som ligger fire mil sør for San Francisco.

Vi tok av og satt kursen nordover mot San Francisco (SF), hvor vi blant annet skulle fly over både Golden Gate Bridge og Alcatraz.

Kikker ned på San Francisco International Airport
San Francisco International Airport sett fra 3500 fot.

På vei nordover fikk vi passere rett over SF International Airport, som ligger midt i mellom San Carlos og San Francisco. Her ble vi både over- og underfløyet med en separasjon på 500 fot. En business jet som tok av passerte rett under oss, mens en Boeing 737 passerte over og på siden. Det hadde neppe skjedd i nærheten av flyplassene her på østlandet, men det gikk veldig bra. For sikkerhets skyld valgte vi å la autopiloten holde oss på klarert høyde. Ikke én fot for høyt, eller lavt i det tetteste luftrommet. Når vi kom ut av kontrollsonen var det fritt fram for å fly manuelt igjen.

Golden Gate Bridge
Her flyr vi over Golden Gate Bridge.
Golden Gate Bridge sett fra øst
Et majestetisk syn!

Da vi nærmet oss Golden Gate fikk vi på den ene turen gå ned til 1500 fot (450 meter) som vi også fikk holde over Alcatraz og rundt downtown. En skulle kanskje tro at amerikanerne var litt for paranoide til å tillate det, men nei. Og det var utrolig kult! Vi passerte like over baseball-stadion i utkanten av sentrum, fotsatt på 1500 fots høyde, noe vi visst nok bare fikk lov til siden det ikke var kamp der.

Baseball-stadion
Oracle Park, hjemmebanen til San Francisco Giants.

En Cirrus SR22 er ganske rask - og vi fikk uten problemer presset den opp i 170-180 knop, noe som tilsvarer rundt 330 km/t. Tur-retur San Carlos - San Francisco, med innlagt sightseeing, tok derfor ikke mer enn 30-40 minutter.

Rødt og hvitt småfly i hangar
Her er flyet vi fløy over San Francisco. En Cirrus SR22. Et herlig fly!