Flytur fra Oslo til Praha, del to

7 min lesetid

Et av målene med returen fra Praha til Oslo var at vi ikke skulle innom noen av de flyplassene vi besøkte på vei nedover, og helst ikke flyplasser noen av oss hadde besøkt tidligere heller. Det viste seg å bli vanskelig!

Returen fra Praha til Oslo tok i overkant av 6 timer, og gikk unna på en dag. Hjemreisen bestod av fire etapper:

  1. Praha - Mnichovo (Tsjekkia)
  2. Mnichovo - Barth (Tyskland)
  3. Barth - Ängelholm (Sverige)
  4. Ängelholm - Oslo / Kjeller
Her ser du korte videosnutter fra alle legs. Alle videoer viser både takeoff og landing, og noen inneholder lyd fra intercom og radio.

Praha - Mnichovo Hradiště

Hjemturen skulle flys på en dag, og første etappe gikk fra Letnany-Praha (LKLT) til Mnichovo Hradiště (LKMH). Mnichovo Hradiště er et lite sted "in the middle of nowhere" på den tsjekkiske landsbygda, 6-7 mil nordøst for Praha og Letnany flyplass. Den eneste grunnen til å fly hit, var at alle skulle få minst én tsjekkisk flyplass i loggboka.

Left downwind på letiště Mnichovo Hradiště (LKMH)
Kaptein Katz flyr en left downwind, bane 25, på Mnichovo Hradiště flyplass (LKMH).

Mnichovo Hradiště virket som et OK alternativ da det var et sted vi uansett (nesten) ville flydd forbi på vei ut av Praha, på vei hjem. Michael satt NRO-en ned på bane 25, og takset til fueling. Her var det ikke akkurat moderne og selvbetjent bensinpumpe med kortautomat, men håndpumping som gjaldt.

Håndpumping av bensin
Denne hyggelige og sommerkledde karen var en alt mulig-mann på flyplassen. Han snakket på radio, pumpet bensin, solgte vann og sørget for god stemning. Her håndpumper han noen få liter bensin over i flyet vårt. Foto: Michael Katz.

Vi fylte bensin selv om flyturen fra Praha var kort. Vi benyttet oss alltid av muligheten til å fylle på tankene, på grunn av tungt lastet fly, og denne gangen var det spesielt viktig – da neste etappe skulle ta oss gjennom hele Tyskland.

Bygninger og utstyr på denne flyplassen var ikke akkurat "state of the art", men alt fungerte, og vi fikk det vi trengte. Et sjarmerende sted, ville nok en eiendomsmegler kalt det.

Rusten tankbil og slitne bygg. Flyplassen i Mnichovo Hradiště har sett sine beste dager
Bygninger og biler på flyplassen i Mnichovo Hradiště har sett sine beste dager. Foto: Michael Katz.
Skilt, hengende over urinal, med teksten: Did you close your flightplan
"Did you close your flight plan?" hengende lett synlig. Jepp, flight planen tok vår venn alt mulig-mannen seg av.

Se video fra første etappe av hjemturen (Praha - Mnichovo Hradiště).

Flytiden fra Praha til Mnichovo Hradiště var 20 minutter.

Mnichovo Hradiště - Stralsund-Barth

Etter en liten time på bakken var det igjen klart for avgang. Denne gang var det min tur til å være kaptein, og jeg skulle fly oss helt opp til Nord-Tyskland og et sted kalt Barth, som ligger ved Østersjøen.

Utsikt gjennom bakvinduet etter takeoff
Farvel og takk for nå, Tsjekkia. Her tar vi av med kurs mot Nord-Tyskland og Ostseeflughafen Stralsund-Barth (EDBH). Foto: Michael Katz.

Vi tok av og satt kursen mot nordvest og punktet RODUX for grensepassering mot Tyskland. Vi møtte noen byger på veien, men la de fort bak oss. Værgudene hadde så langt vært med oss, men nå begynte det å spøke litt for hjemturen. På vei gjennom Tyskland sjekket vi stadig oppdateringer rundt et ordentlig møkkavær som var på vei mot nordøst fra Frankrike. Ville vi rekke å komme oss hjem før været traff Nord-Tyskland, Danmark og Sverige?

Elv som utgjør grensa mellom Tyskland og Polen
Oder-Neisse-linjen, bestående elvene Oder og Neisse, utgjør en del av grensa mellom Tyskland og Polen. Her flyr vi helt på grensa, nesten med en vinge i hvert land. Foto: Michael Katz.

Vi fløy på 6500 fot og langs den polske grensa, via Cottbus-Drewitz (EDCD) og Neuhardenberg (EDON), hele veien opp forbi Berlin. Etter Berlin dreide vi mot nordvest i retning Barth. Vi fløy rett igjennom klasse E-luftrommet til Neubrandenburg (EDBN), og fortsatte via RAKIT og BAKDO. Transponderen rapporterte fortsatt bare "N", og autopiloten nektet å spille på lag.

Kraftverk i Tyskland
Et kullkraftverk et sted i Tyskland, nærme grensa til Polen. Foto: Michael Katz.

Vi kontaktet Barth info, etter å ha krysset ostseeautobahn og passert Franzburg, og fikk beskjed om å fly rett inn for en right downwind mot bane 09. Etter landing taxet vi rett til fueling. Jeg håndterte bensinfyllinga, mens Michael og Ola gikk inn i terminalbygget for å se på neste leg.

Kafeen tok bare cash, og kortterminalen streiket da jeg var oppe i tårnet for å betale for bensinen. Etter å ha prøvd flere kort ordnet det seg til slutt, og vi fikk også hostet opp nok kontanter til en matbit.

Se video fra andre etappe av hjemturen (Mnichovo - Barth).

Flytiden fra Mnichovo Hradiště til Ostseeflughafen Stralsund-Barth var 2 timer og 30 minutter.

Stralsund-Barth - Ängelholm

Til nå hadde vi ikke vært innom samme flyplass to ganger. Det dårlige været, som beveget seg mot nordøst fra frankrike, var ikke langt unna, og vi droppa derfor å fly via Danmark. Vi vurderte flere svenske flyplasser, som for eksempel Borås, men flere var stengt. Vi forsøkte å ringe, men fikk ikke svar. Da var det tryggest å fly til Ängelholm (ESTA), hvor vi også var innom på tur nedover. Nå skulle vi hjem, og helst før det dårlige været tok oss igjen.

Flyet parkert foran tårnet i Barth (EDBH)
Ola har planen klar for turen over havet til Ängelholm, og gjør seg klar for avgang. Foto: Michael Katz.

Vi tok av mot vest, og svingte på kurs mot punktet SALLO for grensepassering til Sverige over Østersjøen. Svenskene lot oss fly på FL65 langs østsiden av Sturup CTR (kontrollsonen til Malmö flyplass), hvor vi nok en gang ble overflydd av blant annet Norwegian på vei inn til Kastrup flyplass i København. Over Vombsjön svingte vi mot nordvest, og herfra fløy vi rett frem mot Ängelholm. På veien passerte vi over både flystriper og slott.

Vegeholms slott
Like sør for Ängelholm finner en Vegeholms slott, en treetasjes bygning fra 1530. Foto: Michael Katz.

Ola svingte inn mot Ängelholm via VFR-sjekkpunktet Farhult, og landet på bane 14. Denne gangen sa vi fra om at vi trengte hjelp til fueling med en gang, og det ble dermed et kortere stopp enn sist.

Se video fra tredje etappe (Barth - Ängelholm).

Flytiden fra Ostseeflughafen Stralsund-Barth til Ängelholm var 1 time og 20 minutter.

Ängelholm - Kjeller

Vi hadde engentlig tenkt å legge inn enda en etappe på vei hjem, men på grunn av uværet som var på vei, bestemte vi oss for å ta minste motstands vei hjem. Jeg laget en navigasjonsplan i papirformat mens jeg satt i baksetet over Østersjøen, og var sånn sett klar for å fly oss hjem. Flight planen ble levert via IPPC før avgang fra Tyskland.

Kyst og skjærgård utenfor Göteborg
På vei hjem mot Kjeller passerte vi over skjærgården utenfor Göteborg. Her ser en bort på Göteborg, under høyre vinge.

Vi tok av ut mot havet, og fløy langs kystlinja til vi var forbi Göteborg. Rundt Göteborg kunne vi se svarte skyer mørklegge Danmark. På andre siden av Kattegat var det stille før stormen, og vi kunne konstatere at vi ville klare å stikke fra uværet.

Vi fortsatte over svensk fastland mot grensepassering ved REGMA, og fløy deretter rett mot Øyeren og Kjeller. 10 - 11 timer etter takeoff i Praha, landet vi på Kjeller.

Se video fra fjerde etappe (Ängelholm - Kjeller).

Flytiden fra Ängelholm til Kjeller var to timer.

Totalt ble det 14 timer i lufta tur / retur Oslo - Praha. Hjemturen tok omtrent seks timer, og det merket vi var i lengste laget på en dag. En blir etter hvert rimelig ør i hodet og klam i ræva av godt over 30 grader, skinnseter og motorstøy.

Lengden på etappene, som for det meste var rundt 1,5 timer, fungerte derimot rimelig bra. Da får en gått på do før det blir krise, og det er dessuten greit å strekke litt på beina.

GPS-track for flyturen fra Praha til Oslo

Her er GPS-data for turen fra Praha til Oslo.