Flytur fra Phoenix til Grand Canyon

3 min lesetid

I påskeferien 2014 ble det, for andre året på rad, en flytur over Grand Canyon. Denne gangen var det Scottsdale Municipal Airport, i Phoenix i Arizona, som var utgangspunktet.

Ørken så langt øyet kan se, i Arizona. En noe annerledes utsikt enn hva en er vant med her hjemme.

Det har etter hvert blitt tradisjon å leie småfly når jeg er i USA, og dette var femte småflyturen over there, på i alt seks forsøk, siden 2010

I god tid før avreise, sonderte jeg på vanlig måte det lokale flyklubb- og flyskoleterrenget, og valget falt til slutt på Elite Flight Training i Scottsdale. De kunne tilby flytypene Cirrus SR20 og SR22, som jeg digger å fly, også var de veldig imøtekommende i tillegg. En flytur fra Phoenix opp til sørenden av Grand Canyon var ikke noe problem å få til!

Rundturen over Arizona-ørkenen skulle komme til å ta rundt to timer, og ruta tok oss forbi steder som Flagstaff og Sedona.

Cirrus SR22 Cockpit. Her flyr vi på 10500 fot, nordover mot sørenden av Grand Canyon. Flytiden fra Phoenix var på ca en time.

Nå som før hadde vi med en lokal instruktør på turen. Like greit, om ambisjonen bare er å få tatt seg en tur! Instruktøren, som var veldig kjent i området, håndterte radio, mens jeg fikk konsentrere meg om å fly og å ta bilder.

Utsikt mot nordenden av Grand Canyon.

Selv om vi fløy på 10500 fot, føltes det ikke spesielt høyt da vi nærmet oss kanten av Grand Canyon. Sørenden ligger på 7000 fot, noe som tilsvarer omkring 2100 meter. Nordenden ligger nesten 500 meter høyere, på hele 8500 fot.

Spektakulær utsikt over Grand Canyon, fra 10500 fot. Colorado River skimtes i bunnen.

På grunn av flere ulykker og nestenulykker som følger av at ymse luftfartøy har kommet farlig nære hverandre, fikk vi ikke fly akkurat slik vi ville over Grand Canyon. Vi måtte følge en bestemt luftkorridor, og her lot vi autopiloten ta seg av flyginga, mens vi mest bare nøt utsikten. Å fly over Grand Canyon er kult. Ekstremt kult!

Fjell, snø og alpinløyper i nærheten av Flagstaff, en by som ligger på 2106 meter over havet. Omtrent samme høyde som sørenden av Grand Canyon.

På tilbaketuren fra Grand Canyon til Phoenix fløy vi over Flagstaff og Sedona. Flagstaff er det høyeste punktet på Route 66, og fjellbyen ligger midt i verdens største sammenhengende furuskog.

Litt lengere sør finner vi Sedona – med sine berømte røde klipper. Spektakulært nok, det også.

Flyplass og røde fjellklipper ved Sedona.
To langveisfarende brødre poserer ved flyet, en Cirrus SR22 – med registreringsnummer N764CT, etter landing i Scottsdale.

Etter landing var vi en heftig opplevelse rikere, og noen hundre bucks fattigere. Men det var verdt det! Her er en kort liten videosnutt også. Enjoy.

Video på omtrent 2,5 minutter av flyturen fra Scottsdale Municipal Airport (KSDL) til Grand Canyon og tilbake. Flytypen vi fløy var en Cirrus SR22.