Flytur i New York

4 min lesetid

Å fly rundt Manhattan i New York må være noe av det kuleste som går an å gjøre. Da jeg var der i høstferien 2015, var selvfølgelig flyging i området et av målene med turen.

Sørspissen av Manhattan, New York City, sett fra Cockpit, i det vi nærmet oss byen
Her flyr vi oppover, fra Verrazano-Narrows Bridge, mot sørenden av Manhattan.

Sist gang jeg forsøkte meg på flytur rundt NYC, for noen år siden, var "bomtur" da luftrommet var stengt. Den amerikanske visepresidenten var i byen, og NASA fløy rundt med jumbojeten sin med romferga Enterprise festa på ryggen. Denne gangen var det også mørke skyer på horisonten – i form av FN-toppmøte og pavebesøk. Slikt betyr som regel stengt luftrom. Men til tross for både Temporary flight restrictions (TFR) og ruskevær, klarte vi likevel å få gjennomført en flytur rundt Manhattan!

N161DK, en Cirrus SR20, parkert på på Republic Airport, Farmingdale New York
Her er flyet, en Cirrus SR20 med registreringsnummer N161DK, parkert utenfor Nassau Flyers på Republic Airport i Farmindale på Long Island.

Jeg kontaktet Nassau Flyers noen dager før avreise mot New York, for å booke fly og instruktør. Å ha med en lokalkjent instruktør som guide i et av verdens travleste luftrom, kan være greit. Nassau Flyers er en flyskole som holder til på Republic Airport i Farmindale, på Long Island, en times togtur øst for NYC.

På grunn av nevnte restriksjoner i luftrommet, var det kun nest siste dag av oppholdet vårt det kunne være mulig å få gjennomført flyturen. Etter hvert som dagen nærmet seg, ble værmeldinga stadig verre. En storm som herjet rundt Bahamas var på tur nordover, og skulle etter sigende treffe New York ganske hardt! Det var bare et spørsmål om når. Heldigvis traff den litt senere enn først antatt, og forholdene var gode nok for flytur.

Statue of liberty sett fra siden
På vei mot Manhattan passerte vi over frihetsgudinnen, Statue of Liberty, på Liberty island.

Jeg troppet opp hos Nassau Flyers, og ble sendt ut til flyet for å gjøre walkaround (daglig inspeksjon). Vi satte oss inn, og taxet mot området for motorsjekk. Jeg dro opp turtallet på motoren, og sjekket at alle instrumenter var in the green.

Mens jeg holdt på med motorsjekken, fant instruktøren ut at vi hadde brukt feil call sign i all kommunikasjon med tårnet. Eller litt verre, vi hadde brukt riktig call sign, men tatt feil fly!

Døra var åpen og nøklene lå inni, så da tenkte ingen av oss over at vi hadde et ekstra sett med nøkler. En kjapp telefonsamtale senere var vi likevel klare for takeoff. Ingen andre hadde booket det flyet vi satt i.

Utsikt mot midtre del av Manhattan. Mid town New York City
Utsikt mot midtre del av Manhattan. Midtown New York City! Hangarskipet USS Intrepid, som nå er museum, vises helt til venstre i bildet.

Vi tok av mot nord, og svingte sørover mot Long Islands kystlinje og Long Beach. Vi fulgte strendene hele veien inn mot byen, og forbi John F. Kennedy International Airport (JFK) var det spesielt viktig at vi ikke fløy på over 400 fot. Altså bare litt over 100 meter over bølgetoppene. Der nede var det folk som gikk tur, mens andre surfet. Vi spratt avgårde i urolig luft, i omkring 120 knop (220 km/t), og kunne etter hvert skimte skyskrapere og The New York skyline.

Utsikt mot nordre del av Manhattan. Uptown New York City, og Central Park.

Etter å ha passert JFK fikk vi klatre opp til omkring 2000 fot. Instruktøren var spent før vi ba om klarering til å fly oppover Hudson, da det på ingen måte var gitt at vi ville få lov til det. Lykken var derfor stor da vi ble klarert til å fly over elva, langs Manhattan! Instruktøren tok over spakene mens jeg knipset bilder. Vi var det eneste småflyet i området, og vi fikk dermed begge god tid til å bare nyte utsikten.

Det er visst ikke hver dag det kun er ett fly i området rundt Manhattan, men vi var aleine. Heldig? Jepp! Til tross for restriksjoner i luftrommet, fikk vi likevel flydd oss en tur.

Manhattan igjennom bakvinduet, sett fra nord mot sør
Her er vi på vei oppover Hudson, med fin utsikt over Manhattan.

Vi fortsatte oppover elva forbi Central Park, The Bronx og Yankee Stadium før vi svingte mot øst, og satt kursen utover Long Island igjen.

Yankee Stadium og The Bronx
Her ser en Yankee Stadium omtrent midt i bildet.

Etter en time og tjue minutter i lufta var vil tilbake på Republic Airport (KFRG) i Farmingdale igjen.

Her er en tominutters videosnutt fra flyturen i New York. Videoen viser takeoff, flyging i lav høyde forbi JFK, utsikt over Manhattan, og landing.

Å fly med instruktør i USA, og forsåvidt andre steder også, er noe alle kan gjøre. Du trenger ikke ha flylappen for å få satt deg bak spakene og tatt deg en tur. Småflytur og sightseeing like a boss anbefales!