Flytur langs Miami Beach

3 min lesetid

Etter at turen til Florida var bestilt var det én tanke som svirra rundt i hodet mitt: Jeg MÅ fly der borte!

Miami beach
Her flyr vi langs Miami Beach. Et fantastisk skue!

Aller helst ville jeg finne en flyklubb hvor jeg kunne få testa hva som i mine øyne er selve Rolls Royce'n – nemlig en Cirrus! Etter en del googling fant jeg fram til Platinum Aviation, en flyskole som skoler på Cirrus.

En hvit Cirrus SR20 (småfly)
Flyet vi fløy var en 2009 modell Cirrus SR20 med Garmin perspective avionics.

Platinum Aviation opererer blant annet ut fra Fort Lauderdale Executive Airport, som ikke ligger så langt unna der vi bodde. Jeg så i utgangspunktet for meg en to-timers tur, men da jeg så prisen ble ambisjonen fort jekka ned til én time. Høy pris til tross - det var verdt hver krone!

Den planlagte ruta var å fly fra Fort Lauderdale til Miami og tilbake. Etter en walkaround (sjekk av fly) hoppa vi inn og satt oss godt til rette i hvert vårt mildt sagt behagelige skinnsete. Alle fikk hvert sitt BOSE headset, fallskjermen i taket ble armert, og det var da bare å starte opp flyet. Vi fikk sjekklistene opp på den ene skjermen og klikka oss igjennom det som skulle sjekkes. Ikke noe fomling med ei sliten papirblekke her i gården.

Flyplasskart vises på den ene skjermen i cockpit
Before taxing checklist, complete! Fram med flyplasskartet for KFXE (Fort Lauderdale Executive Airport).

Cirrus-en er litt uvant å taxe på grunn av at en på bakken kun bruker bremsene til å styre flyet, men etter et par svinger satt det. Vi taxa ut på rullebanen og ga full gass. Her fikk jeg gjøre alt selv, i motsetning til på Bahamas hvor instruktøren tok seg av den første avgangen.

Vi fløy fra Fort Lauderdale Executive (KFXE) og to nautiske mil utover havet. Vi måtte holde oss under 500 fot for å ikke surre oss inn i luftrommet til Fort Lauderdale Hollywood International Airport. Her kobla vi inn autopiloten, og det var da bare å skru på et par knotter for å endre kurs og høyde. Flyet var ufattelig behagelig, enkelt og flott å fly! Annen flytrafikk dukka opp i på skjermen, og det hele gikk som en drøm.

Flying 2.0 (opplevelsen av å fly en Cirrus) er betydelig mer behagelig enn flying 1.0.

I fortsatt lav høyde styrte vi unna alt som var av båter slik at ingen på havet skulle sette morgenkaffen i vranghalsen.

Båter og kystlinje sett fra lav høyde
Vi måtte styre unna båtene slik at de ikke skulle tro at vi sikta på de, siden vi fløy såpass lavt.

Vi satt kursen sørover mot Miami hvor vi etter hvert kunne klatre til ca 1000 fot og fly nærmere land for å ta en titt på blant annet Miami South Beach, Key Biscayne og Stiltsville - noen hus, eller skur, som står ute i havet.

Mer av Miami beach / kystlinjen
Vi kikka etter hai, som skal være enkle å se fra lufta i det turkise vannet, men vi så ingen.
Stiltsville og Key Biscayne
Her ser man noen av husene som utgjør "Stiltsville" ute i havet. Området ligger rett sør for Key Biscayne, som vises i bakgrunnen. Under forbudstiden i USA på 20 og 30-tallet var alkoholsalg forbudt, men bare på land. Dermed oppstod Stiltsville. Området har også vært brukt til smugling. Kun et fåtall av husene eksisterer fortsatt i dag.

Etter å ha flydd en runde over Stiltsville satt vi kursen nordover mot Fort Lauderdale igjen. Da vi kom litt nord for stedet plotta vi inn flyplassen (KFXE) på GPS-en og fikk tegna opp ruta vi skulle følge innover fra Fort Lauderdale beach. Nok en gang fikk jeg terpa på sidevindslanding, men denne gang i en Cirrus SR20 i Florida.

Blått hav og kystlinje
Nordre Miami Beach skyline.

Da vi var nede på bakken igjen var det bare å dra fram loggboka å føre inn den første flyturen i amerikansk luftrom. Herlig! Dette anbefales på det sterkeste.