Sightseeing med småfly over Tromsø

2 min lesetid

En fin sommerdag i juli tok jeg med en kompis ut på flytur over Tromsø. Flyet var LN-TOS, en Piper Cherokee. Den opprinnelige planen for turen var å fly høyt på yttersida av Senja og videre til Narvik, men da skyene hang godt fast i fjelltoppene nedover der valgte vi i stedet å gå for sightseeing over Sommarøy og en runde over Tromsøysundet.

Utsikt utover Tromsøysundet
Tromsøysundet sett fra 3000 fots høyde. Her er vi på vei sørover mot Tromsøbrua og Ishavskatedralen.

Vi tok av nordover på bane 01 og svingte sørover mot Håkøya før vi fortsatte ut over Rya og forlot kontrollsonen via Ansnes i 3000 fot.

Hvite strender, turkist hav og holmer og skjær
Sommarøyområdet. Ca. 10 minutters flytur fra Langnes Lufthavn.

I høyden var det vind fra sør på omkring 15-20 knop som strøyk over fjelltoppene, men det merket vi ikke så mye til, egentlig.

Vinden merket jeg derimot bedre i fjor sommer (2011) da jeg, i omtrent samme vindforhold, ble klarert til å forlate kontrollsonen vestover via Ersfjorden i 1000 fot. Ersfjorden er en ganske trang fjord omgitt av bratte fjell. Det er noe som kan framkalle et snev av klaustrofobi hos de fleste når en putrer utover og føler at vingespennet er omtrent like bredt som fjorden, og som samtidig gir fin og turbulent luft når vinden kommer inn fra sida og stuper kråke nedover fjellsiden.

Det kan være verdt å ta en titt i boka Fjellflyging før en legger ut på tur mellom bakkar og berg utmed havet.

Her er noen av bildene som Tommy knipsa fra høyresetet:

Gondol-banen i Tromsø
Fjellheisen i Tromsdalen. Turistmagnet og utkikkspunkt nummer én. Med mindre man sitter i småfly og ser ned på plassen, da.
Vingetupp og fjell ut til høyre
Tromsdalstinden, 1238 moh.
Tromsø sett fra lufta
Sør-Tromsøya. Her er vi på vei sørover mot Bjerkaker og Telegrafbukta på sydspissen av Tromsøya.
Utsikt over Tromsøya og deler av Tromsdalen
LN-TOS, join final 01! Her har vi rundet sydspissen og ligger på finalen (siste del av innflyging) mot bane 01. Alfheim Stadion til venstre i bildet. Tromsøbrua og Ishavskatedralen vises også.
Rullebanen på Tromsø Lufthavn Langnes
Cleared to land! Sekunder før touch down. Short final, runway 01.

Rundturen tok i alt ca 50 minutter. 50 fantastiske minutter. Å fly i Nord-Norge slår (nesten) alt.