Småflytur fra Oslo til Praha, del en

13 min lesetid

LN-NRO og crew etter landing i Praha
Her er fly og mannskap etter landing på Letnany flyplass i Praha. Fra venstre: Michael, Ola og Anders. Foto: Michael Katz.

Sommeren 2015 var det for tredje året på rad klart for langtur ut i Europa med småfly. Denne gangen gikk turen til Praha! Flyet var som alltid LN-NRO, en Cessna 172 tilhørende Nedre Romerike Flyklubb.

Flyturen fra Oslo til Praha ble delt opp i seks etapper over tre dager, med overnatting på Bornholm og i Berlin. Total flytid ble rundt 7,5 timer, og ruta vi endte opp med å fly så slik ut:

  1. Oslo / Kjeller - Trollhättan (Sverige)
  2. Trollhättan - Ängelholm (Sverige)
  3. Ängelholm - Bornholm (Danmark)
  4. Bornholm - Peenemünde (Tyskland)
  5. Peenemünde - Berlin / Strausberg (Tyskland)
  6. Berlin / Strausberg - Praha (Tsjekkia)

Planlegging av Praha-turen ble hovedsaklig gjort ved hjelp av SkyDemon på iPad, noe som også var tilfelle for de to foregående langturene. Praha var målet i 2014 også, men på grunn av dårlig vær nedover i Europa kom vi den gang ikke lenger enn til København.

I 2013 fløy vi helt til Duxford i England.

iPad med appen SkyDemon på det ene kneet, og navigasjonsplan på papir på det andre
Her noteres det på navigasjonsplanen, for å føre regnskap med beregnet tidsbruk mellom sjekkpunktene. Navigasjonsplanen settes opp i Skydemon, hvor relevante radiofrekvenser blir plotta inn automatisk. Det fungerte veldig bra denne gangen også. Foto: Michael Katz.

Selv om vi hadde hver våre pads og at flyet er utstyrt med Garmin 1000 cockpit, med GPS og full rulle, hadde vi med oss papirkart som backup. Flyplass- og innflygingskart (for eksempel Jeppesen) er alltid gull, om en er utstyrt med GPS eller ei.

Flightplans leverte vi uten unntak via ippc.no (Intenet Pilot Planning Centre). Det er enkelt, og fungerer utmerket selv om en ikke flyr i Norge. En stor fordel er at en da kan ringe NOTAM-kontoret i Norge for å endre planene. Da vi forsøkte å levere via SkyDemon på overnevnte englandstur, visste vi ikke helt hvor flightplan-en egentlig havnet, og NOTAM-kontoret kunne da ikke gjøre endringer over telefon. Punktene på flygeplanene bestod stort sett av flyplasser og IFR fix-er (rapporteringspunkter navngitt med fembokstavs-koder). Det fungerte fint i alle land.

Her ser du korte videosnutter fra alle legs. Alle videoer viser både takeoff og landing, og noen inneholder lyd fra intercom og radio.

Kjeller - Trollhättan

På morgenkvisten torsdag 2 juli var det klart for innveiing på Kjeller flyplass. Alt som ikke var "must have" ble droppet for å spare vekt, og vi kalkulerte deretter hvor mye bensin vi maksimalt kunne ha med. Med tre personer og bagasje i en Cessna 172 blir det ikke rom for veldig lange etapper, men det er egentlig greit om en har som mål at alle skal sitte litt i førersetet hver dag – samt få flest mulig nye flyplasser i loggboka.

Gruppe-selfie ombord i flyet, på vei fra Kjeller til Trollhättan
Her har vi kommet opp på cruise-høyden på 5500 fot, på vei fra Kjeller til Trollhättan. Fra venstre: Michael, Ola og Anders.

Undertegnede hadde æren av å være første mann ut, og fløy fra Kjeller (ENKJ) til Trollhättan (ESGT). Vi tok av mot øst, og fløy på innsiden av Rygge nedover mot grensepassering ved punktet MOGLU, like øst for Halden. Derfra var det "straka vägen" mot Trollhättan, som ligger ved sørenden av Väneren.

Etter landing fylte vi drivstoff, og gikk inn i terminalen for å spise smörgåsar. Her gikk alt på skinner, og servicen var upåklagelig. Trollhättan Vänersborg flyplass anbefales!

Finale bane 12, Trollhättan ESGT
På finale mot bane 12, på Trollhättan Vänersborg flygplats (ESGT). Foto: Michael Katz.

Se video fra første etappe (Kjeller - Trollhättan).

Flytid fra Oslo til Trollhättan var 1 time og 15 minutter.

Trollhättan - Ängelholm

Etter en kort stopp for refueling av både flygere og fly, var det Michael som skulle ta oss videre på ferden. Denne gang ned til Sør-Sverige og Ängelholm / Helsingborg flyplass (ESTA).

Cockpit og utsikt ut vinduene fremover
Kaptein Katz styrer "skuta" sørover mot Ängelholm. Med Skydemon og Garmin 1000, og papirkart som backup, er en godt skodd for navigering.

På denne etappen var jeg baksetepassasjer, mens Ola satt fremme. Vi pleier å rullere slik at den som skal fly neste legg alltid sitter fremme i høyresetet for å gjøre seg kjent med flyplassen en skal fly fra, mens den som nettopp har flydd sitter bak.

Vi fløy på innsiden av Göteborg, og fortsatte over svensk innland forbi både Borås og Ullared til vi nærmet oss Halmstad og kysten.

Utsikt over Mellbystrand
Spektakulær utsikt over Mellbystrand, som ligger ved Laholm, mellom Halmstad og Ängelholm.

Kort tid etter passering av Mellbystrand og VFR-sjekkpunktet Karup, ble vi ble klarert rett inn til "left downwind 14". I Ängelholm skulle vi ikke gjøre noe annet enn å fylle bensin, så etter landing taxet vi rett til fueling. Kortautomaten ved bensinpumpa tok bare BP-kort, og det hadde ikke vi. Det var ingen i umiddelbar nærhet som kunne hjelpe oss, og det var ikke lov å gå fra området. Etter et par telefoner og noe venting kom etter hvert en kar syklende bort til oss, og vi fikk da fylt opp tankene. Vi ble på bakken i omkring 1,5 timer før vi kunne fortsette videre.

Se video fra andre etappe (Trollhättan - Ängelholm).

Flytiden fra Trollhättan til Ängelholm var 1 time og 25 minutter.

Ängelholm - Bornholm

Vi rullerte på plassene igjen, og nå var det Ola som skulle ta oss videre ned til Rønne flyplass (EKRN) på den danske øya Bornholm. Flytevestene var på, da vi skulle fly et stykke over hav. Vi tok av fra bane 14, og svingte sørover mot VFR-sjekkpunktet Farhult. Deretter fortsatte vi øst av Malmø og under Malmø TMA (kontrollert luftrom). Luftrommet i området rundt Malmø kan oppleves som et virvar, men så lenge en flyr lavt og ukontrollert (les: i ikke-kontrollert luftrom) går det greit. Noen av TMA-ene starter på 1500 fot.

Bornholm i sikte
Bornholm i sikte! Øya er ikke stor. Foto: Michael Katz.

Fly som var på approach inn til Kastrup (København) passerte over oss, mens Ola manøvrerte forbi Sturup og ut mot den sørsvenske kystlinja, via IFR fix-en (rapporteringspunkt) ELVIX. På vei ut av Malmø TMA kunne vi klatre opp til flight level 75 (7500 fot), for å ha en mer komfortabel høyde før kryssing av havet ut mot Bornholm.

Sola speiler seg i havet under flyvingen
Sola bader i blått hav. Her har vi forlatt svensk fastland, og nærmer oss Bornholm.

Vi kryssa over havet og rundet "hovedstaden" Rønne, før vi la oss på finale mot rullebane 11. Etter landing ble flyet fortøyd, og vi hoppet inn i en taxi og begynte å jakte etter ledige hoteller. Vi endte til slutt opp på Hotel Griffen, et hotell helt nedi strandkanten litt i utkanten av byen. Her ble det både mat og en "kold bajer", mens vi planla påfølgende etapper.

Tomme glass i solnedgang, på Bornholm
Tomme glass i solnedgang, etter en velfortjent pust i bakken på hotell Griffen på Bornholm. Foto: Michael Katz.

Se video fra tredje etappe (Ängelholm - Bornholm)

Flytiden fra Ängelholm til Bornholm var 1 time og 20 minutter.

Bornholm - Peenemünde

Fredag formiddag var det klart for neste etappe. Nå var det min tur igjen, og jeg skulle fly oss til Peenemünde (EDCP) helt nord i Tyskland. Vi tanket opp flyet, fikk på oss flytevestene, og tok av mot øst.

Utklatring fra bane 11 på Bornholm luftavn
Her klatrer vi ut fra bane 11 på Bornholms lufthavn (EKRN), og setter kursen mot Tyskland.

Etter å ha svingt på kurs, var det bare å klatre videre opp flight level 100 på vei over havet mot Tyskland. Vi fløy rett mot øya Rügen, som utgjør nordspissen av landet. Det var først hav så langt øyet kunne se, men etter hvert som Bornholm forsvant bak oss kunne vi skimte Rügen i front.

Jasmund nasjonalpark og hvite klipper, på Rügen
Her flyr vi langs øya Rügen og Jasmund nasjonalpark, med sine karakteristiske hvite klipper. Foto: Michael Katz.

Da vi endelig hadde kommet oss opp på ønsket høyde, var det egentlig bare å starte nedstigningen igjen. Etter hvert som vi sank nedover langs Rügen, forlot vi Bremen Information (radiofrekvens) til fordel for Peenemünde info. På denne frekvensen var det dødt som i graven, og vi meldte derfor blindt om intensjoner et par ganger før noen svarte. Vi ble ønsket velkommen, og la oss på finale mot rullebane 13.

På lang finale mot rullebane 13 i Peenemünde
Her er vi på lang finale mot rullebane 13 på Peenemünde Flugplatz (EDCP). Foto: Michael Katz.

Under krigen drev tyskerne med rakettforskning i Peenemünde, og stedet er sånn sett historisk interessant. Selve flyplassen var uansett et dørgende kjedelig sted. Det var veldig få mennesker der, og det fantes ikke noe å spise. Men vi fikk fylt på med både bensin og vann, og gjorde oss klare for neste etappe.

Fueling i Peenemünde
Jeg fyller tankene, mens Ola prøver seg på tyske gloser – her i dialog med en hyggelig fyr som tok i mot oss etter landing. Foto: Michael Katz.

Se video fra fjerde etappe (Bornholm - Peenemünde).

Flytiden fra Bornholm til Peenemünde var 50 minutter.

Peenemünde - Berlin

Lørdagens andre og siste etappe gikk fra Peenemünde til Strausberg flugplatz (EDAY), utenfor Berlin. Vi valgte Strausberg på grunn av god togforbindelse inn til Berlin.

Lange strender på øya Usedom
Her er vi på utklatring fra Peenemünde, med utsikt over Østersjøen. Øya Usedom, hvor Peenemünde ligger, har over 40 km kritthvite strender.

Vi svingte sørover mot punktet TORLO, og forlot Peenemünde info til fordel for Bremen information. Når en flyr igjennom Tyskland, kan en høre en del tysk på radioen, men det meste går likevel i engelsk. Tyskland virker å være veldig GA (General Aviation)-vennlig, og det er et enkelt land å fly i.

Vi fortsatte videre over tysk bondeland mot RENKI, som ligger nordøst for Berlin og helt inntil grensa til Polen. Deretter fortsatte vi mot sørvest med kurs mot Berlin og Flugplatz Strausberg (EDAY).

Strausberg flyplass sett fra 1200 fot
Right downwind 05, Strausberg EDAY. Like før landing utenfor Berlin.

Til nå hadde vi hatt flaks med været hele veien. Mediene skiltet med overskrifter á la Europa koker (TV2), og informerte at det flere steder skulle være rundt 40 grader. Det var det også i Berlin! Det er greit å fly småfly så lenge en er i lufta og kan pøse på med frisk kaldluft i cockpit, men en kokes ganske bra i flyet når en er på bakken. Etter flyet var parkert var vi derfor ganske hypp på både dusj og andre forfriskninger.

Antonov AN-2 (flytype) utenfor terminalen på Flugplatz Strausberg
En gammel Antonov An-2 på utstilling utenfor terminalbygget på Flugplatz Strausberg.

Svetten silte mens vi trasket avgårde mot togstasjonen. Vi valgte jo som sagt Strausberg på grunn av den gode togforbindelsen inn til Berlin. Problemet vårt nå var bare at det ble utført vedlikehold på toglinja! Vi ble stående som sild i tønne på alternative busser og tog, i rundt 40 grader, og brukte timesvis på å komme oss inn til byen.

Sjekk status på toget før du flyr til Strausberg, med planer om å dra inn til Berlin!

Se video fra femte etappe (Peenemünde - Berlin).

Flytiden fra Peenemünde til Berlin var 1 time og 5 minutter.

Berlin - Praha

Lørdag var det klart for sjarmøretappen fra Berlin til Praha! Etter noe surr på grunn av manglende BP-kort (igjen), fikk vi fylt tankene og gjort oss klare. Ola satt seg bak spakene, og tok av fra bane 05.

Kaptein Galde flyr mot Tsjekkia og Praha Foto: Michael Katz.

Vi svingte sørover, og fløy mer eller mindre rett frem mot grensepassering ved punktet DEKOV. Alt hadde hittil gått på skinner, men på denne etappen opplevde vi noen små problemer. Bremen information sa at de ikke kunne se hele kjennemerket på flyet. "Your mode S is not working. It only reports November". De så altså ikke LN-NRO på skjermen, men kun "N". Michael og jeg slo opp i håndboka til flyet, og forsøkte til og med å google problemet, men uten å klare å gjøre noe med det. München information sa akkurat det samme som Bremen, men vi fikk likevel lov å fortsette mot Tsjekkia.

Om ikke problemer med transponderen (mode S) var nok, så streiket også autopiloten. Ola måtte håndfly under og forbi forskjellige TMA-er, og det var til tider mye å holde styr på. Da var det greit å kun fokusere på å fly flyet, mens co-pilot og baksetepassasjeren forsøkte å finne ut av alt det andre.

Ved grensepassering sa vi "tschüss" til Muchen information, og kontaktet Praha information. Vi fløy sørover mot punktet BAGRU, som ligger nord for Praha og like utenfor Praha TMA. Derfra svingte vi mot øst og fløy under Vodochody TMA (2000 fot) mot sjekkpunktet Mike, nordøst for flyplassen Letnany (LKLT). Vi kontaktet Letnany AFIS (tårnet), og fikk beskjed om å holde oss under 2000 fot og å fortsette rett mot plassen.

Her er vi på finalen mot gresstripe 05 på Letnany flyplass (LKLT). Foto: Michael Katz.

Da vi kontaktet Letnany var det en del som snakket tsjekkisk på radioen, men de byttet fort til engelsk da de hørte oss. Vi fløy en left downwind mot bane 05, og fikk beskjed om å legge oss på finalen mot 05 Left – "because it is in better condition", som han i tårnet sa. Ola satt NRO silkemykt ned på gresset, og vi humpet avgårde til fueling og parkering.

NRO parkert ved siden av fly med call sign GUD og EDHN
En kommer ganske nærme GUD og garden of EDHN, når en flyr til Praha.

Vi parkerte på gresset, og utvekslet noen ord med de som var der. Hetebølgen hadde truffet Praha også, så det var varmt da vi tuslet avgårde mot metrostasjonen, mens en Piper Cub gikk inn for landing like over hodene våre.

Pilsner Urquell i Praha
En velfortjent og iskald Pilsner Urquell i Praha. Foto: Michael Katz.

Se video fra sjette etappe (Berlin - Praha).

Flytiden fra Berlin til Praha var 1 time og 40 minutter.

Totalt var vi omtrent 7,5 timer i lufta på vei fra Oslo til Praha, men da med en del omveier. På returen hjem fra Praha fløy vi færre etapper, mer rett frem, og hele distansen gikk unna på en dag.

GPS-track for flyturen fra Oslo til Praha

GPS-track for flyturen fra Oslo / Kjeller til Praha. De fem etappene vises med forskjellige farger.