VFR on top fra Oslo til Sogndal

3 min lesetid

En tur i småfly over fjellet fra østlandet til vestlandet, og tilbake, har stått på blokka mi i lang tid. Denne uka klaffa endelig alt. Vi dro LN-NRO ut av hangaren, fylte opp tankene og satt kursen mot Sogndal lufthavn, Haukåsen (ENSG).

Fjell skimtes under hull i skylaget
VFR on top, på omkring 9000 fot / Flight level 90, rett før nedstigning mot Sogndal.

Vi var to karer som la avgårde på langtur, og som bytta på å fly. Jeg var copilot på turen fra Kjeller til Sogndal, og fartøysjef på veien hjem fra vest mot øst.

Vi tok av fra bane 30 på Kjeller ca kl 18:00 og klatra rett ut forbi Nittedal hvor vi etter hvert forlot Kjeller-frekvensen og kontaktet Oslo approach for å få aktivert flightplan-en. Den planlagte ruta bestod av ei nokså rett linje som skulle ta oss rett over Klanten, som er i nærheten av Fagernes, opp igjennom Hemsedal, ned Lærdal, og til slutt utover Sognefjorden mot Sogndal lufthavn, Haukåsen.

Dårlig skiføre i Hemsedal i juni. Små snøflekker i fjellene.
Hemsedal alpinanlegg sett fra omkring 6000 fot.

Turen gikk som planlagt helt til vi møtte en del skyer over fjellene i nærheten av Lærdal. Vi prøvde først å fly under, men snudde rundt og klatra on top i stedet, da de hang ganske lavt over fjellene.

Deler av Sognefjorden sett fra lufta
Vestlandsk landskap under skyene. Her er vi på innflyging og nedstigning mot Haukåsen.

Etter et kort lite hopp over fjell og skyer kontakta vi Sogndal Information og starta nedstigningen mot Haukåsen, som meldte om broken (delvis skyet) i 4-5000 fot, og 10 knops vind fra sørvest.

En to-minutters videosnutt fra flyturen fra Kjeller til Haukåsen / Sogndal.

1 time og 30 minutter etter takeoff fra Kjeller var vi på bakken i Sogndal. Her toppa vi like godt opp tankene igjen, og flightplan for returen ble levert. Etter vel 30 minutter var vi klare for retur, og da med undertegnede som fartøysjef.

Returen til Oslo gikk via de samme punktene som turen til Sogndal. Vi tok av kl 20:20 fra bane 24, og klatra rett opp til FL95 igjennom de store åpningene i skylaget over Sognefjorden, før vi la oss på Kurs mot Hemsedal og Klanten. Også på returen valgte vi å gå over skyene som lå og lurte ganske lavt over fjelltoppene i vest. Turen forløp uten problemer, og klokken 21:50, ti minutter før stenging, satt vi hjulene ned på bane 30 på Kjeller.

En kort liten videsnutt fra returen også, med landing inn mot solnedgangen på Kjeller.

Sogndal lufthavn, Haukåsen, Check! Dette ble den tredje nye flyplassen i loggboka mi så langt i år. I april fikk jeg logget Las Vegas North Airport, og i mai besøkte jeg Trysil, Sæteråsen, for første gang.

En flytur over fjellene til Sogndal anbefales. For et land vi bor i! :)